Sotsialiseerimine

16/11/2011 13:49

Mis asi see selline kui sotsialiseerimine üldse on  ja kas see ka on vajalik ? Kui vanalt sellega tuleks pihta hakata?

Tiibeti mastifi puhul raudselt number üks vajadus on sotsialiseerimine. Ja seda tuleb alustada võimalikult vara. Sotsialiseerimisega me kujundame koera käitumise harjumisi. Öeldakse ju ka inimese kohta mida Juku ei õpi seda Juhan ei tea. Eks see ütlus käi ka koerte kohta. Koerte käitumisharjumised kujunevad välja juba kutsikapõlves -nooruseas. Just see aeg on , mil kutsikas võtab vastu igasuguseid välismõjutusi.

Vaadates pesakonda, siis me näeme et 4-5 nädalal hakkavad kutsikad oma vahel mängima. Algul nende mäng on vaid üksteisele käpaga pähe toksimine.4-5 elunädalalt võib nimetad esimeseks sotsiaalse kohanemise perioodiks. Väga palju uuringud on näidanud , kui  kutsikas ei ole inimestega sotsialiseeritud enne 16.elunädalat,on hiljem suhted nende vahel probleemsed. Tavaliselt lähevad kutsikad teise elukuu lõpus uude koju ja 10-12 nädalaks on nad kohanenud juba oma uue koduga. Kui kutsikas on läinud oma uude koju ja harjunud oma uue koduga siis tuleks alustada sotsialiseerimisega. Kutsikas tuleb võtta igale poole kaasa , kuid tuleb ka seda jälgida , et esmane kontak võõrastega peab jätma kutsikale positiivse elamuse. See tähendab seda, et kui kutsikas tutvub võõra koeraga, siis see koer ei tohi kindlasti olla ründav ega hirmu tekitav kutsikale. Samuti kui kutsikas viiakse tutvuma lastega, siis tuleb tähele panna et lapsed ei tee kutsikale kogemata haiget.

Kolmandaks elukuuks arvatakse lõppevat koera iseloomu kujunemine. Kui vaksiinid tehtud , siis võib juba julgemalt alusta tutvusega väljaspool kodu. Leida võimalus käia teiste omavanuste kutsidega sotsialiseerumas-mängimas. Mängides õpivad  kutsikad koerte "keelt "tundma.

Mäng ja õppimine on kaks erinevat asja. On isegi arvamus, et  koht kus käiakse mängimas, ei sobi kohaks kus õpetatakse .