Käsklusi mida peaks teadma tiibeti mastif

16/11/2011 13:54

 

Tiibeti mastif, nagu iga teinegi koer, vajab koolitust. Olgugi väga paljud kasvatajad väidavad, et tiibeti mastif ei vaja koolitust tal tuleb kõik loomulikult see tähendab on geenidega kaasa antud. Tegelikkuses see päriselt nii ikka ei  ole. Tiibeti mastif vajab kindlasti üldkuulekust see tähendab, et ta kuulab meid igapäevastes situatsioonides. Kui me saavutame üldisekuulekuse  koeral, siis kujuneb harmooniline suhe koera ja tema pereliikmete vahel. Koer kuulab ja aksepteerib oma peremeest. Kui on võimalus minna kuskile kuulekus koolitusel just algajatele, siis tasub seda ka kindlasti teha. Samas aga kui ei ole aega ega võimalus võib ka tiibeti mastifi vabalt kodus treenida, selleks aga tuleb varuda aega ja tahtmist . 

Koolituskursusel on kindlasti omad plussid  kodus õppimise ees.  Koolitus kursusel viibib koer teiste koerte seltskonnas, ta õpib seal käitumist teiste koertega. Samuti koolitusel saab koer juurde enesekindlust. Tiibeti mastifi puhul on just kutsika eas hästi oluline, et võõrad käed koera katsuksid , vaataksid hambaid ja isaste koerte puhul katsuksid munandeid. Koer harjub nii võõraste kätega . Koolituskursusel käivad ju kõik koerainimesed ja nad on meelsasti nõus sinu koera katsuma. Tänaval tavaliselt võõralt inimeselt on naljaks küsida. "ole hea ja tule katsu mu koera". Koolituse eesmärk kindlasti ei ole Tiibeti mastifi jaoks, et temast tuleb mingi teenistuskoer, kes on võimeline tegema ära kõik kuulekus koolituse astmed. Koolituse eesmärk on pigem suhte tugevdamine koera ja peremehe vahel, koerale tegevuse pakkumine, koos sellega hea käitumise omandamine.
Kutsikaga tuleks hakata tegelema päevast, mil Te ta oma koju toote. Öeldakse, et kõik mis on õpitud enne neljandat elukuud jääb kutsikale hästi meelde ja vead mis on enne neljandat kuud sisse lastud on väga raske välja juurida. Mängige oma kutsikaga, jalutage tänavatel, avalikes kohtades, õpetage talle Teile meelepärast käitumist. Noore koeraga kutsikaga tuleb kindlasti käija jalutamas kodust väljas , olgugi et Teil on suur hoov kus ta saab päev läbi möllata. Kutsikas peab harjuma väljas vastutulevate inimestega, teiste loomadega ning mööda sõitvate autodega. Võtke oma kutsikas igale poole kaasa , kui lähete külla , muidugi enne tuleb küsida luba, et kas ka kutsikat lubatakse külla kaasa võtta . Laske  oma kustikas tuppa, et ta tunneks end karja liikmena.

Oluline on , et Te olete kannatlik ja leiate aega tema jaoks. Teie ju valisite ta endale, mitte tema Teid. Tiibeti mastifi puhul ei tähenda õpetamine tundide viis koolitust, piisab ka kui teil jagub tema jaoks aega kas või 5 minutit  nii hommikul kui ka õhtul. Õpeta koera nii, et õppimine on vahva, et see meelib ka peremehele. Tiibeti mastifile meeldib väga , kui ka peremees on õnnelik. Kindlasti Tiibeti mastifi õpetamine ei ole lihtne aga siin on vaja kannatust. Tiibet on oma iseloomult flegmaatiline ja  ega ta käsklusi kindlasti kohe esimese hüüde peale ära tee. Tiibet ei ole ka kindlasti see loom , kellel silm särama lööb , kui peremees temaga teeb pulga viskamist. Üks kaks korda ta võib ju selle pulga ära tuua , aga siis on ka kõik. Tema meelest on see mõttetu mäng. Tiibeti mastifi silmad, aga löövad kindlasti särama , kui haarad jalutusrihma ja  viid ta jalutama, see talle meeldib.  

Kindlasti  üks olulisemaid käsklusi on Tiibeti mastifi puhul "siis " käsklus. See on oluline, et saate ära hoida edaspidi ebameeldivaid situatsioone, näiteks, kui koer kavatseb enne Teid külalisi minna tervitama või otsustab teise koeraga tutvust teha. Kuigi seda käsklust, tiibetile selgeks teha on suht raske. Tema vaatab oma flegmaatilise pilguga, mis lahti on , kas ma ikka pean tulema. Aga uskuge kui "siis" käsklus on käes , siis olete Tiibeti mastifi puhul väga suure töö ära teinud. Teine väga oluline käsklus on ” kõrval”. Kui Te lähete koeraga tänavale jalutama, siis on äärmiselt oluline on, et ta suudab käia kõrval.  Kujutage ette olukorda, kus Teie 70 kilone lemmik veab Teid mööda põõsaid ja aiaääri. Kolmas ja ka hästi oluline käsklus sõna on "ei". 

Seega on kolm üliolulist sõna mida kindlasti Tiibeti mastif peab teada "siia", "kõrval" , "ei".

Kõik käsklusi tuleb õpetada koera kiites "tubli", "hästi". Kiitusel peab hääle toon liikuma üles st peremehel on fan. Kiitusel järgneb koera vahetu premeerimine. "Preemia" on maius-praetud maksa tükk, viineri tükk. Kiitus on ka koera jaoks patsutamine , sügamine, mäng.

 

Käsklust "siia" saab õpetada kõige paremini nii, et koer on pikas rihmas (8-10m ) . Lased rihma lahti,( loomulikult kohas kus territoorium on piiritletud- koolitusplatsid, kodu aed) rihma ots jääb sul enda juurde  või enda kätte. Oluline on , et rihm on lõtv ja koer ei saa aru , et ta ei ole rihmas. Nüüd kutsuge koer enda juurde käsklusega  ”siia” . Kui ta ei tule, tõmmake koera rihmast enda poole, kiitke “tubli” ja andke preemiat ja/või alustage mängu. Koer hakkab seostama Teie juurde tulekut millegi meeldivaga. Kui aga koer saab siiski jooksu ja ta läheb Teie juurest ära hoolimata keelust, siis nüüd on kaks võimalust , kas püüate ta kinni või jääte ootama , kuni ta tuleb Teie juurde. Kuigi selline sõnakuulmatu käitumine ajab Teid närvi ja hea meelega kütaksite Te koeral hoopis hea nahatäie tuleb Teil jääda rahulikuks ja kui koer Teie juurde tuleb tuleb kiita teda hoolimata  sellest, et kiitus tuleb vahel läbi hammaste.

NB! Kunagi ei tohi karistada koera, kui ta on Teie juurde tagasi tulnud. Ja pidage meeles parim koht  koolituse läbiviimiseks on ikka kinnine territoorium Teie oma koduaed.

 

Käskluse “kõrval” õpitakse samuti rihmas aga kindlasti nüüd juba lühikeses rihma. Esialgu rihmas käies võib koeral olla maius nina alla. Kõndige mõned sammud ja öelge käsklus "kõrval", kui ta kõnnib teil ilusti kõrval ,siis kiitke ja andke maiust. Kõrval käimist harjutage algul ilma segavate faktoriteta. Oluline kõrval käskluse puhul on , et koera ja peremehe vahel olev rihm on kergelt lõtkes , see tähendab , et koer ei tiri - ei sikuta. Kui koer kangest sikutab siis jääge seisma ja muutke liikumise suunda. Ta õpib peagi selgeks mis Te temalt ootate. Jalutuskäigul ärge laske koeral ennast juhtida ja vedada. Jääge seisma. Koer seisatab ka. Andke talle maiust ja jalutage edasi. Kui ta hakkab uuesti rebima, jääge jälle seisma, andke maiust, kui ka koer sama tegi. Käsklusi siin ärge andke. "Kõrval"  käsklust ära kunagi õpeta koerale Flexi rihmaga. Flexi õpetab koera sikutama.

Koeraga hea kontakti alus on silmside, seda ei õpetata käsklustega ja kahjuks Tiibeti mastifide puhul on silmsideme loomine suht raske. Kuid on üks nipp, kuidas siiski saada silmside. Maiust-preemiat anna koerale nii, et peida maius mõlemasse oma käe rusikasse ja tõsta oma käed silmade kõrgusel ülesse, nüüd kui koer vaatab sulle silma , siis kiida ütle "tubli", "hästi" ja anna talle maiust. Nii õpib ta sulle otsa silma vaatama. Silmside on kindlasti väga oluline, et siis kui koer on juba täiskasvanud piisab tal vaid vaadata peremehele silma ja lugeda välja mida peremees soovib. Koer mõistab et just Teie olete karja juht  ja teie otsustate mida teha. 

Tiibeti mastifide puhul tuleb tähelepanu ka pöörata kindlasti haukumisele. Tiibetite puhul on osa koer kes kangesti tahavad haukuda. Haukumine ei ole kindlasti lahe tegevus. Kui koera aias haugub , siis mine ta juure ja ütle "tasa" ja kui ta jäi vait siis anna talle maiust. Koer haugub aias tavaliselt igavusest või halvast harjumusest. Tee talle selgeks, et sulle selline käitumine ei meeldi.

Keelusõna “eid” saab kõige paremini õpetad  nii et näitad keelatud ahvatlusi (näiteks kassi tagaajamine ,maast toidu võtmine jne). Näiteks viige ta rihma otsas näiteks kassi juurde, kui ta otsustab kassi kollitada, öelge “ei” ja tõmmake rihmast, sama võib teha maha asetatud liha tükiga, ühesõnaga kõigega, mis on ALATI keelatud. On äärmiselt tähtis, et koeral ei õnnestuks jõuda ahvatluseni. Keelu sõna "ei"  ei maksa  kasutada, kui Teil pole võimalik koera käitumist kontrollida. Kui sa kasutad kontrollimatul koeral ka keelusõna "ei", siis sa pigem õpetad koerale seda, et see " ei" võib olla ka võibolla ehk nii kuis koer ise arvab. Keelusõna "ei" ütlemine peab olema jõuline see tähendab , et vot see on nüüd koht kus vastu ei räägita.

Kindlasti üldkuulekus koolitusel õpetatakse veel hulga muid käsklusi "istu", "lama", " seisa". Minu isiklik soovitus on tiibeti mastifi puhul mitte õpetada käsklust "istu". " Istu " käsklust pakub tiibeti mastif igas olukorras, aga kui on plaan minna näitusele, siis seda istu käsklust on suht raske välja juurida. Kui sa pead kohtunikule näitama koera välimiku ja koer ainult istub , siis on kurb küll. Mina ise olen üldkuulekus koolitustel, käskluse "istu" asemel koerale õpetanud käsklust "seisa". " Seisa "käsklus näituse koera puhul on väga oluline.

Kokku võtteks püüdke oma koera harjutada kohe käskluse peale reageerima, no vähemalt teise käskluse peale , kuna tegemist on siiski tiibeti mastifiga. Ja ärge karjuge koera peale, koerte maailmas karjub põgenev koer.

Vahel meil kõigil tuleb ette olukordi, kui tuleb koera karistada. Karistuse all peab iga inimene erinevaid viise silmas. Mõni võib arvata et koera karistamine on tema materdamine kaikaga, keegi arvab näpuga vibutamisest kasu olevat. Eks kõik koerad ja koeratõud ole erinevad nii kui inimesed. Ühele piisab kurja pilguga otsa vaatamisest, teine solvub tutistamisest. Tiibeti mastifi puhul ma kindlasti ei soovita karistamist kaikaga ! Tiibetile üks suuremaid karistusi on ignoreerimine, peremees ei taha teda tunda. Samuti ei meeldi tiibetile, kui ta pannakse väiksesse ruumi kinni. Tiibeti puhul peab olema karistus lühike ja peale natukest aega riiu möödumist peab muutuma kõik jälle normaalseks. Tiibet ei tohi koguda oma hinge solvumist, kibestumist. Väiksesse ruumi kinnipanek pahanduse korral võik kesta maksimum 10 minutit mitte rohkem. Tiibeti mastifi puhul on veel hea karistus viis, et sa surud ta maha ja lähed neljakäpukil ta peale, olles nii ,et füüsilist kontakti tegelikkuses sul koeraga ei ole. Kui nüüd koer on jäänud rahulikuks ja ennast enam jonniga püsti ei aja , siis võid ta pealt ära tulla, ta saab väga hästi aru mis toimus.

Lõpetuseks olge kannatlikud kui olete endale soetanud tiibeti mastifi, otsige alati lahendusi ja koolitaga koera juba kutsikast peast, siis need aastat mis on Teil  on antud koos veeta tiibeti mastifiga on täis  rõõmu ja rahulolu. Väga sageli tekivad "probleemkoerad" probleemsetest koeraomanikest: kergesti ärrituvad, ebakindlad, närvilised.

Soetades tiibeti mastif ole järjekindel, ära löö käega kui ka kõik algul ei tule välja nii kuis peab ja küll sa näed , et lõpuks läheb kõik hästi.